De meeneembaarheid dooft uit

De meeneembaarheid van de registratierechten gaat haar laatste maanden in. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt deze definitief.

Wat is meeneembaarheid nu weer?

Meeneembaarheid betekent dat u het verkooprecht, de registratiebelasting, ten belope van maximum 14.500 euro, betaald op een vorige woning, kunt aftrekken van het verkooprecht dat u op een volgende woning moet betalen.

De voorwaarden om meeneembaarheid te kunnen toepassen?

De authentieke akte van aankoop van de nieuwe woning moet gebeuren uiterlijk 31/12/2023.

De authentieke akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1/1/2022. Op die manier wordt ook de instroom in meeneembaarheid beperkt.

Een combinatie tussen het 3% tarief of het 1% tarief en de meeneembaarheid is uitgesloten

Tijdens de overgangsperiode kunnen kopers er wel voor opteren om het (oude) 6% of 5% tarief toe te passen, in combinatie met meeneembaarheid. Concreet geldt tot en met 31 december 2023 voor een enige eigen woning als overgangsmaatregel de keuze:

ofwel kiest u voor de nieuwe tarieven (3% en 1%), zonder meeneembaarheid;

ofwel kiest u voor de oude tarieven (6 en 5%), met meeneembaarheid.

Ook het nieuwe algemeen tarief van 12 procent kan u nog gedurende 2 jaar combineren met de meeneembaarheid.

Vragen? Aarzel niet en contacteer ons of spring bij ons binnen, wij helpen u graag verder!

Donklaan 122A, 9290 Berlare – Info@immolot.be – 0470/20 62 10

Volg ons

Het verhaal van enkele klanten

“Geweldige service en zeer professionele aanpak. Charlotte heeft ons geholpen bij de aankoop van ons eerste huis en we zijn erg blij met het resultaat.”

Anna - Lokeren

“Immo Lot heeft ons geholpen bij de verhuur van ons appartement. Ze hebben alles tot in de puntjes geregeld en we hebben nu een goede huurder gevonden. Bedankt!”

Théo - Antwerpen

“Geweldige service en zeer professionele aanpak. Charlotte heeft ons geholpen bij de aankoop van ons eerste huis en we zijn erg blij met het resultaat.”

Anna - Lokeren

“Ik kan Immo Lot ten zeerste aanbevelen. Ze hebben ons geholpen bij de verkoop van ons ouderlijk huis en alles is vlot verlopen. Ze zijn zeer betrokken en betrouwbaar”

Isabelle - Sint-Niklaas

Hoe kunnen wij u helpen?